Tudi letos bo v Sveti Trojici klopotec

Prihaja čas postavljanja klopotcev. Tudi v vinogradih Svete Trojice se v času postavljanja klopotcev spomnijo izročila, ki ohranja to dediščino, saj klopotec kot simbol slovenskega vinograda nosi skozi čas žlahtno sporočilo.

 

Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja od Jakoba, 25. julija, pa do svetega Jerneja, 24. avgusta, ko grozdje prične dobivati barvo. Pod klopotcem največkrat slišimo harmoniko in petje vinskih napitnic. Klopotec ni samo tehnična, temveč predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo in ohranjamo. Postavljanje klopotcev predstavlja čas, ko se je nekoč gospodar, lastnik vinograda, odločal, ali bo dal viničarju odpoved ali pa ga bo obdržal še za naslednje leto. Skozi čas je klopotec postal naša etnološka znamenitost in lep simbol slovenskih vinskih goric, saj tudi naznanja jesen.

 

V Sveti Trojici bodo pri vinogradniški družini Postružnik v Zg. Porčiču pod pokroviteljstvom društva vinogradnikov Sveta Trojica, 28. julija ob 17. uri, postavljali klopotec. Iz društva ob tem še sporočajo, da je postavitev klopotca prijeten družabni dogodek, kjer vinogradniki postrežejo hrano in napitke ter poskrbijo za prijetno druženje. »Osnovno poslanstvo klopotca – odganjanje ptic – ni trajalo dolgo, saj so se ga ptice navadile. Danes klopotec predstavlja privabljanje prijateljev. Vsi tisti, ki so vinogradnikom čez vso leto pomagali, se ob postavitvi klopotca zberejo in vinogradnik jim poplača s prijetnim druženjem in dobro hrano,« je povedal avtor knjige Klopotec Drago Korade.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply