Tudi Slovenci vsako leto zapravimo več

 

 

Danes praznujemo Valentinovo, praznični dan na katerega si zakljubljenci v nekaterih kulturah izkazujejo ljubezen s pošiljanjem voščilnic in izmenjavo daril. Danes je to praznik, ki je podlegel sodobnemu sistemu in tako sanjski dan za trgovce, ki na ta dan beležijo konkretne dobičke. Po nekaterih ocenah ljudje vsako leto na ta dan pošljejo milijardo takšnih in drugačnih voščilnic, kar praznik, glede na pošiljanje želja uvršča na drugo mesto, takoj za Božičem.

Potrošniške navade med Valentinovim pa vsako leto analizira mednarodna raziskava Mastercard Love Index, ki pod drobnogled vzame transakcije s kreditnimi, debetnimi in predplačniškimi karticami iz več kot 53 držav po vsem svetu. Raziskave kažejo, da so zaljubljenci po vsem svetu, vsako leto pripravljeni odšteti kar velike vstote denarja, da na ta dan osrečijo svoje najdražje. Potrošnja v imenu ljubezni  v globalnem smislu raste petkrat hitreje od svetovnega gospodarstva. Od leta 2017 se je potrošnja za valentinovo tako povišala za 17 odstotkov, v Sloveniji pa celo za 39 odstotkov.

V Sloveniji na praznik zaljubljencev svojo naklonjenost najraje izkazujemo s hrano oz. obiskom restavracij. Število transakcij v slovenskih restavracijah za valentinovo je od leta 2017 naraslo za 48 odstotkov, skupni porabljeni znesek v Sloveniji pa je narasel za 54 odstotkov. Drugače pa so med Slovenci še vedno priljubljena klasična darila, kot so cvetje, čokolada in nakit. Cvetja so v letu 2019 pri nas prodali za 23 odstotkov več kot leta 2017. Tudi za nakit so Slovenci lani zapravili 76 odstokov več kot leta 2017.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW