UKC Maribor v aprilu odvzeli manj krvi kot sicer

V Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor trenutno beležijo veliko porabo krvi in manjše število krvodajalcev.

V mesecu aprilu so v centru skupaj s terenskimi akcijami sprejeli 889 krvodajalcev in odvzeli 759 enot krvi. Če te številke primerjamo z lanskim letom dobimo približno 27% manj odvzetih enot krvi. Sicer so s to količino odvzete krvi zadostili potrebam, ki so bile v letošnjem aprilu zmanjšane. Trenutno potrebujejo predvsem krvodajalce krvne skupine A RhD pozitivne in vseh RhD negativnih skupin.
Zaradi povečanja potreb po krvi dnevno potrebujejo od 70 do 80 krvodajalcev, od tega v Enoti za transfuzijsko dejavnost Ptuj 30 krvodajalcev in v Enoti za transfuzijsko dejavnost v Murski Soboti dvakrat tedensko 40 krvodajalcev. Za nemoteno oskrbo vseh treh bolnišnic – Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Splošne bolnišnice Ptuj in Murska Sobota potrebujejo od 350 do 400 odvzetih enot.

Odvzem krvi so v času epidemije preselili na lokacijo Srednje zdravstvene in kozmetine šole Maribor, tam bodo odvzeme izvajali doklet bo to možno oz. ne bo dokončne odločitve glede vrnitve dijakov v šolske prostore. Krvodajalce še vedno naročajo na ure, da ni potrebno čakanje. Pred vstopom v prostore krvodajalske akcije izmerijo telesno temperaturo in ponovno preverijo zdravstveno stanje krvodajalca.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW