Univerza v Mariboru v finančnih težavah

Mariborska univerza je finančno v minusu, potrebujejo še vsaj dva milijona za dotrajano infrastrukturo.

Vir: www.maribor-pohorje.si

Senat Univerze v Mariboru je na izredni seji, ki je bila minuli teden, sprejel program dela univerze za letošnje leto, v katerem so se zavezali k nadaljnji krepitvi kakovosti študijskih programov in raziskovalne dejavnosti ter njune vpetosti v mednarodni prostor. Kljub trenutno izkazujoči izgubi računajo, da bodo konec leta dosegli pozitiven poslovni rezultat.

Pričakujejo pozitivno poslovanje

Kot je pojasnil rektor Zdravko Kačič, univerza trenutno izkazuje negativno finančno poslovanje predvsem zaradi dviga plač po dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja. Do konca leta naj bi sicer poslovali pozitivno, država namreč obljublja nadomestilo za izgubljena sredstva. “Kljub temu moramo biti še naprej skrbni pri trošenju denarja,” je dejal.

Kje najti dva milijona?

Kot je povedal rektor, bi jih samo vzdrževanje že dotrajane infrastructure stalo dva milijona evrov. “Upamo, da bo z rebalansom državnega proračuna to zagotovljeno,” je dejal.

Letos bodo nadaljevali tudi uveljavljanje doktorske šole, ki jo je univerza ustanovila lani. “To pomeni, da smo vzpostavili ustrezne standarde kakovosti doktorskega študija. V preteklem letu so te standarde posvojile nekatere članice, letos pa to razširjamo na vse članice univerze. To bo zagotovo postavilo doktorski študij na nov nivo, hkrati pa ga tudi naredilo zanimivejšega za tuje študente,” je pojasnil rektor.

Univerza v Mariboru, na katero je letos vpisanih nekaj več kot 13.300 študentov, je s svojimi 19 članicami druga največja univerza v Sloveniji. Zajema 17 fakultet, univerzitetno knjižnico in študentske domove.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply