Ureditev občinskega središča v Pesnici

V sodelovanju z mentorji in Občino Pesnica so se študenti Univerze v Maribooru v preteklem šolskem letu lotili idejne naloge za novo ureditev osrednjega območja v naselju.

Cilj študijskega dela je bil raziskati možnosti prostorskega razvoja za ožje območje Pesnice in poiskati temu primerne oblikovne rešitve. Gre za eksperimentalni proces, skozi katerega se neobremenjeno prebujajo številne idejne zasnove. Kot take si dovolijo stopiti izven okvirja in s tem vzpodbujajo k razmisleku in debati.

Tekom dela so sklenili, da lahko za “centralno območje” Pesnice razvijejo številne razvojne scenarije, tako programske kot oblikovne. Na podlagi različnih zgodb so študenti po skupinah natančneje razmislili o idejnih rešitvah za ožje območje ob obstoječi knjižnici in potoku, ki ga je občina zaznala kot problematičnega.

Tudi območje Perniškega jezera je tako kot celotno območje občine turistično zanimivo, saj mnoge naravne danosti poudarjajo pestrost pokrajine. Zato bo tudi osrednje območje v Pesnici namenjeno ne samo občanom temveč tudi domačim ter tujim obiskovalcem: naključnim turistom, sprehajalcem, kolesarjem.

Analiza študentov Univerze v Mariboru je pokazala, da trenutno območje za katerega so se lotili idejne zasnove predvsem nakazuje na problematiko javnih programov skozi celotno območje občine. Osrednje območje Pesnice je trenutno namenjeno vozniku, večina rešitev pa ponuja javni prostor, ki bi se prilagodil pešcu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW