V izolaciji živi že polovica človeštva

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 1,2 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 270.000 ljudi, več kot 70.000 jih je umrlo.

Po številu okuženih so na prvem mestu Združene države Amerik, ki so presegle število 330.000 okuženih. Španija je z več kot 135.000 okuženimi postala evropsko žarišče pandemije. V Italiji se številke iz dneva v dan počasi umirjajo. Več kot 100.000 okužb so potrdili tudi v Nemčiji. Tudi Francija je potrdila več okužb kot država iz katere bolezen COVID 19 izhaja. Precej neuspešno se s širjenjem virusa spopadajo v Iranu, razmere pa iz dneva v dan postajajo resnejše tudi v Združenem kraljestvu. Več kot 27.000 primerov okužbe so potrdili v Turčiji, Švica pa je potrdila več kot 21.000 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu, zaradi česar države zaostrujejo oziroma podaljšujejo ukrepe za njegovo zajezitev. Vlade nekaterih držav pa sprejemajo vse bolj nenavadne ukrepe.

V Maleziji se je Ministrstvo za ženske ob objavi opozorila objavilo tudi opravičilo. V opozorilu pojasnjujejo, da naj bodo v času epidemije doma lepo oblečene in naličene ter naj ne “sitnarijo” svojim možem v času karantene.S slikovnim gradivom želijo pomagati ženskam pri lajšanju napetosti doma oziroma jim tako pomagati, da bi se izognile družinskemu nasilju. V otoški mestni državi Singapur je za kršitelje pravila razdalje enega metra zagrožena kazen z do 10.000 ameriških dolarjev globe ali zaporna kazez do šest mesecev.

V srednje ameriški državi Panami so uvedli karanteno na podlagi spola. moški in ženske lahko svoje domove zapuščajo za največ dve uri, a ob različnih dnevih. Ženske bodo lahko odšle po najnujnejših opravkih ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob torkih, četrtkih in sobotah. Za karanteno na podlagi spola so se odločili tudi v južnoameriški državi Peru. V Kolumbiji dovolijo izhod na prosto prebivalcem glede na njihovo matično številko. Tisti, ki imajo na zadnjem mestu število 0, 7 ali 4 lahko dom zapustijo ob ponedeljskih, tisti s končnimi števili 1, 8 ali 5 pa ob četrtkih. Tudi v Boliviji razmišljajo o uvedbi podobnega ukrepa.

Čeprav se v Evropi kažejo znaki upanja, da se širjenje bolezni naposled le umirja, so ukrepi na stari celini še vedno poostreni. Madžarska vlada je zaradi koronavirusne krize v državi razglasila izredne razmere, njen predsednik pa tako ne potrebuje potrditve parlamenta za svoje odločitve, ki jih lahko vlada izdaja z dekreti. Nova zakonodaja v času izrednih razmer predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti. Izredne razmere na Madžarskem po novem veljajo za nedoločen čas in niso časovno omejene z zahtevo po podaljševanju s strani parlamentarne večine. Tudi Srbija vsak teden uvaja še strožje ukrepe za omejitev širjenja virusa. Čez teden je policijska ura v veljavi med 17. in 5. uro, ob koncih tedna pa od sobote od 13. ure do ponedeljka do 5. ure. Predlog srbske vlade o uri za sprehajanje psov, ki bi moral veljati med 20. in 21. uro je tudi zaradi neodobravanja lastnikov psov, padel v vodo. Srbski predsednik pa še vedno grozi, če državljani ukrepov ne bodo spoštovali o uvedbi 24-urne policijske ure.

Pandemija novega koronavirusa je dosegla že skorajda vsak kotiček Zemlje, v izolaciji trenutno živi že polovica človeštva.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW