V Mariboru uspešno deaktivirali prvo bombo

Mariborčani si bodo dan reformacije zapomnili po deaktivaciji 250 kilogramov težke bombe, ki so jo našli v bližini nakupovalnega središča Europark. Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so tako uspešno deaktivirali prvo izmed dveh bomb, ki so ju odkrili v zadnjih dneh. Sirene so nekaj minut pred štirinajsto uro označile konec nevarnosti in konec evakuacije.

Še pred tem so bombo iz varnostni razlogov uspešno spravili v izkopano osem metrov globoko jamo. Z delom vseh enot so zadovoljni tudi na Mestni občini Maribor.

Evakuacija tistih, ki se nahajajo na tristo meterskem pasu okoli lokacije bombe se je začela ob osmi uri zjutraj, vendar ni bila tako zelo zahtevna, saj je s tega območja bilo potrebno evakuirati prilibližno osemdeset ljudi. V času trajanja evakuacije jim je vrata odprla Dvorana Tabor. Večji problem predstavlja nedelja, ko bo treba evakuirati približno tisoč ljudi, saj bodo takrat odstranili 500 kilogramsko bombo, ki so jo našli med gradbenimi deli na železniški progi pri železniškem mostu.

Ljudje mogoče na evakuacijo gledajo kot na nepotrebno motenje njihovega miru, pa vendar te bombe, kljub starosti in temu, da so tako dolgo mirovale, niso tako nedolžne

Med letoma 1944 in 1945 je bil Maribor napaden 29 krat, v tem času je bilo odvrženih kar 15 tisoč bomb. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v Mariboru še vedno skritih približno 240 bomb.

Dve gradbišči in dve bombi, prav zato se na Mestni občini Maribor nameravajo tej temu temeljito posvetiti, saj so odkrili dve pomankljivosti.

Konec dober, vse dobro. 250 kilogramska bomba je bila uspešno deaktivirana, ta scenarij si strokovnjaki želijo tudi za nedeljsko deaktivacijo enkrat težje bombe pri železniškem mostu v Mariboru. Še enkrat pa pozivajo vse, da upoštevajo navodila o evakuaciji.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW