V Pesnici o konkurenčnem kmetijstvu in trajnostni lokalni oskrbi

V okviru projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020, je Zavod za inovativnost in podjetništvo, v sodelovanju z Občino Pesnica in Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor, izvedel delavnic in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe.

Vir: Net TV

Dogodka se je udeležil gospod mag. Miran Mihelič, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, gospa mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo gospe dr. Aleksandre Pivec, poslanec državnega zbora gospod Marijan Pojbič,  več županov in predstavnikov občin ter več kot 80 udeležencev iz vrst kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov z območja Podravja.

 Projekt FLAGSHIP PRODUCTS gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti. Da bi še posebej izpostavili njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja je bil organiziran posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju z naslovom “Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba” na katerem je sodeloval v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, mag. Miran Mihelič, ki je izpostavil novosti na področju aktivnosti Agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji ter podporne ukrepe Agencije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva.

Njegovi sogovorniki so bili:  župan Občine Pesnica, mag. Gregor Žmak, ki je izpostavil razvojne izzive podeželja v Občini Pesnica, dr. Stane Klemenčič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano, dr. Matjaž Turinek z Ekološke kmetija in izobraževanja »Zlate Misli«, ki je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka, ki je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade ter Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo, ki sta predstavila aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgenacijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.

Sodelujoči ponudniki so predstavili svoje produkte in izpostavili njihov pomen in vlogo v lokalni oskrbi s hrano, izdelki in surovinami. To so bili: Domačija Truntič (Pesnica), Turistično društvo Ovtar (Jarenina), Društvo kmečkih žena Jakob, Ekološka kmetija Srečko Šumenjak (Jakobski dol), Ekološka kmetija in sirarstvo Metz (Pesnica), Kmetija Vajngerl Hameršak (Jakobski dol), Sadjarski center Maribor (Pesnica), Izletniška kmetija Puša (Jarenina), Družinska kmetija Kranvogel (Dragučova) in Kmetija Ropič (Pernica).

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply