V Podravju hude eksistencialne stiske

 

Pomoč je v Nadškofijski karitas Maribor v času epidemije potrebovalo deset odstotkov več gospodinjstev, v prihodnjih mesecih, še posebej jeseni, pa pričakujejo še več klicev na pomoč. Podobno je pri Rdečem križu, kjer izpostavljajo kritičen položaj delavcev v kulturi in storitvenih dejavnostih.

Najbolj so izpostavljeni so kulturniki in samostojni podjetniki

Kot je razložil sekretar mariborske območne organizacije Rdeči Križ, Metod Dolinšek, so po pomoči povpraševali dve novi sferi – ena od teh prosilcev v preteklosti ni potrebovala pomoči, to je celotna kulturna sfera. Druga skupina pa so samostojni podjetniki v storitvenih dejavnostih, še posebej tistih, kjer je več osebnega stika, na primer čiščenje, osebna nega in podobno.

Na Ptuju 41-odstotkov več brezposelnih

Na območju mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje so imeli maja registriranih 12.611 brezposelnih, kar je dobrih 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na ptujskem je bilo registriranih 3500 brezposelnih, kar je celo 41 odstotkov več kot lani.

Izkazalo se je, da so najšibkejša skupina starostniki, saj ne morejo poslovati prek spleta, ne znajo kupovati na daljavo, hkrati pa imajo nizke prejemke in slabo zdravstveno stanje. Vse humanitarne organizacije se bojijo, da bodo posledice epidemije hude tudi za humanitarne organizacije. Cene hrane se dvigujejo, manj je zalog, potrebe pa se višajo.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW