V Podravski regiji veliko novih županskih obrazov

Po včerajšnjem drugem krogu županskih volitev so tudi v preostalih 56-ih občinah dobili župane za mandatno obdobje 2018 do 2022. V Mariboru okoliških občinah se je drugi krog odvijal v Pesnici, Kungoti, Rušah, Lovrencu na Pohorju in Miklavžu na Dravskem polju.

Foto: Net TV

Prav v vseh občinah v okolici Maribora, kjer se je odvijal drugi krog županskih volitev, bodo županske stolčke zasedli novi obrazi. Tako so denimo volivci z 59 odstotno podporo vodenje občine Miklavž na Dravskem polju zaupali Egonu Repniku, ki bo nasledil dolgoletnega župana Leopolda Kremžarja.

Prepričljiva zmaga nežnejšega spola

Tesneje je bilo v Rušah, kjer je Tomi Prosnik za malo zaostal za Urško Repolusk, ki ji je mandat županje zaupalo 53 odstotkov volivcev.

Tudi občino Kungota bo vodila županja. Od županovanja se poslavlja dolgoletni prvi mož Kungote Igor Stropnik, saj ga je s 55 odstotki premagala pravnica Tamara Šnofl.

V Pesnici je Gregor Žmak protikandidata Venčeslava Senekoviča, sicer 20 let župana Pesnice, premagal s 66 odstotno podporo. V Lovrencu na Pohorju pa se od županovanja poslavlja Joško Manfreda, saj je 64 odstotkov tisti, ki so v Lovrencu vodili, mandat zaupalo Marku Rakovniku.

Gregor Žmak,  Foto: Net TV

Tudi v mestnih občinah v Podravju izvolili novinca

Na Ptuju je po vseh preštetih glasovih drugega kroga županskih volitev zmagala Nuška Gajšek. Kandidatka Socialnih demokratov je po delnih neuradnih izidih dobila 66,3 odstotka glasov in tako prepričljivo premagala protikandidata dr. Štefana Čelana, ki je sicer Ptuj že vodil. In to kar celih 12 let, oziroma tri mandate.

Mariborčani so vodenje mesta v naslednjih štirih letih s 57,9-odstotno podporo zaupali podjetniku Saši Arsenoviču. Njegov tekmec in nekdanji župan Franc Kangler je zbral 42,1 odstotka podpore.

Lokalne volitve 2018 so po vsej Sloveniji prinesle kar nekaj presenečenj. Eno večjih je gotovo poraz Borisa Popoviča v Kopru. Medtem ko sta Celje in Ljubljana še naprej pod okriljem starih županov – Bojana Šrota in Zorana Jankoviča.

Kar krepi demokracijo v Sloveniji je dejstvo, da se je vsaj v nekaterih občinah ustavil trend padanja volilne udeležbe. V nemalo primerih pa je ta bistveno višja kot je bila pred štirimi leti. 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW