V Sloveniji več kot 10.000 divjih odlagališč odpadkov

Živimo v potrošniški družbi, ki dnevno pridela vedno več odpadkov. Žal vsi ne pristanejo tam kjer bi morali. Po podatkih registra Ekologov brez meja je samo v Ljubljani več kot 700 divjih odlagališč odpadkov, v Mariboru nekaj več kot 170, v Celju nekaj več kot sto.

Vir: NET TV

Številke za celotno Slovenijo so astronomske. Metanje odpadkov v naravo je nedopustno.  Ne samo, da to početje škodi ekosistemu, kazi tudi podobo same države, saj naj bi Slovenija slovela kot čista in zelena dežela, pa vendar je pred lanskoletno akcijo bilo po državi več kot deset tisoč divjih odlagališč odpadkov. Največ jih je v osrednjeslovenski regiji, kar 2056, z 950 sledi podravska regija, v savinjski regiji pa je 942 neočiščenih divjih odlagališč.

Devet let je minilo od prve vseslovenske čistilne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki so jo organizirali Ekologi brez meja. Lahko bi rekli, da jim je uspelo nemogoče, saj je sodelovalo 270.000 prostovoljcev, ki so čistili po Sloveniji in nabrali za skoraj petnajst tisoč ton odpadkov. Pridružile so se komunalne službe, občine, policija, vojska in številna podjetja. Uspelo jim je očistiti 7000 divjih odlagališč. Lahko bi rekli, da je Slovenija bila čista. Bila.

Akcije so organizirali tri krat, lani je potekala zadnja akcija čiščenja divjih odlagališč po Sloveniji.  Ekologi brez meja se bodo zdaj raje preusmerili v preventivo, saj zgolj čiščenje ni dovolj.  Pomagajo pa tudi pri prijavah divjih odlagališč, kar lahko storite na spletni strani http://register.ocistimo.si

Ekologi brez meja dodajajo, da je zagotovo eden izmed razlogov za metanje odpadkov v naravo nizka ozaveščenost in tudi stroški odlaganja nekaterih vrst odpadkov. Ljudje se moramo zavedati, da odpadki ne sodijo v naravo, še najmanj pa tisti nevarni. V bližini Limbuša se na divjem odlagališču nahaja ogromno salonitnih plošč in to v bližini potoka, kar je zelo nevarno za pitno vodo in podtalnico.

Salonitne plošče so nekoč bile izjemno priljubljena strešna kritina, ki pa je zaradi vsebnosti azbesta postala prepovedana. V nekaterih občinah je njihov odvoz brezplačen, drugod plačljiv, zato pa jih tudi najdemo na divjih odlagališčih, kjer predstavljajo nevarnost za naravno.

Ljudje v naravi puščajo marsikaj. Od iztrošenih pralnih strojev, koles, delov avtomobilov in celo nevarnih snovi. Pred tedni je tudi potekalo čiščenje Drave, ko so potapljači iz Drave potegnili tudi nakupovalne vozičke, klopi in ograje.

Metanje odpadkov v naravno je nedopustno, saj ljudje tako ogrožajo sebe in druge. Ni lepo kazati s prstom, ampak včasih je treba. Prav to bomo počeli nocoj v oddaji Regionalno, ko bomo ob 21.00 uri na NET TV spregovorili o divjih odlagališčih.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW