V Slovenski Bistrici so se ob dnevu žena spomnili pisateljice Erne Starovasnik

Tradicionalne prireditve ob dnevu žena se je udeležila tudi evropska poslanka Tanja Fajon

Društvo Brusnica Slovenska Bistrica in Ženski forum SD sta v Viteški dvorani bistriškega gradu sinoči pripravila tradicionalno prireditev ob dnevu žena. V dobri uri trajajočem programu so se predstavile Ljudske pevke Slovenska Bistrica, Komorni mešani pevski zbor KUD Šmartno na Pohorju, recitatorka Ajda Motaln Godec, za konec pa je prepolno dvorano navdušila še skupina Gemaj. Organizatorji prireditve so se letos spomnili 100-letnice rojstva pisateljice in pesnice Erne Starovasnik, ki je del svojega življenja ustvarjala v Poljčanah.

Tanja Fajon: “Spremljamo porast seksizma.”

Prireditve ob dnevu žena se je udeležila evropska poslanka Tanja Fajon, ki je v svojem govoru opozorila, da ženske kljub vsem prizadevanjem še vedno niso povsem enakopravne. Izpostavila je, da so ženske za enako delo še vedno slabše plačane kot moški, da opravijo večino neplačanega gospodinjskega dela, imajo slabše pokojnine in da so pogosteje žrtve različnih oblik nasilja. Ob tem je opozorila tudi na nevarnost seksizma, ki je v porastu.

“Evropa je na razpotju,” opozarja Fajonova in dodaja, da smo v položaju, ko lahko odločamo o Evropi prihodnosti. Izrazila je zadovoljstvo ob spoznanju, da so na prvih mestih mnogih kandidatnih list za evropske volitve ženske, kar je obet solidarne evropske prihodnosti.

Prireditev je obiskala evroposlanka Tanja Fajon. (foto:net tv)

100 let od rojstva Erne Starovasnik

Leta 1919 rojena Erna Starovasnik se je rodila v Celju, kasneje pa del svojega življenja ustvarjala tudi v Poljčanah, kjer ima pisateljica in pesnica tudi svojo ulico. Njena najbolj znana knjiga je Ukradena mladost, ki se dogaja med drugo svetovno vojno. Napisala je nekaj prispevkov za Družinski tednik, dve desetletji je s svojimi literarnimi prispevki polnila strani tednika Kmečki glas, znana pa je bila tudi po pisanju za mladinski list PIL. 

Izpod njenenega peresa so nastale še krajša povest Oveneli nageljni ter dve noveli, Odločilno leto in Plačani računi. Leta 1975 je izhajala povest Spomeniki na tujem, njena zadnja povest pa je po resničnih dogodkih napisana Regratova lučka.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply