Večina ostaja zaskrbljena, a optimistična

 

Po podatkih javnomnenjske raziskave družbe Valicon zaskrbljenost zaradi širjenja novega koronavirusa ostaja vsesplošna, izraža jo 84% vprašanih, kar je dve odstotni točki več kot pred enim tednom. Doživljanje trenutne situacije je za slabo polovico bolj negativno, med njimi prevladuje odgovor »neprijetno, utrujajoče« (38%), za dobro polovico pa vendarle bolj pozitivno, med njimi prevladuje odgovor »sprejemljivo, nekako gre« (34%). Dobrih 7% vprašanih situacijo opisuje kot »kritično, na trenutke kaotično«, na drugi strani pa se je dobra šestina očitno že uspešno privadila na nove razmere, saj jih skoraj 17% doživljanje trenutne situacije opisuje z »normalno, glede na nove razmere«. Skrajna odgovora na obeh polih doživljanja novih razmer izbirajo le redki, manj kot pol odstotka, da so razmere »povsem brezupne«, ter manj kot tri odstotke, da so razmere enake kot pred pojavom novega koronavirusa.

Večina je z ukrepi vlade zadovoljna

Ukrepe vlade RS za obvladovanje gospodarskih posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo je dobra polovica vprašanih označila kot ustrezne (51%), slaba polovica (46%) pa kot deloma ustrezne oziroma deloma neustrezne. Le 3% vprašanih meni, da so ti ukrepi neustrezni. Sveženj ukrepov je torej uspešno odgovoril na naraščajoče posledice epidemije za posameznike in gospodarstvo za večino prebivalcev, pušča pa še nekaj prostora pri tistih, ki z njimi niso v celoti zadovoljni.

Ukrepi vlade po mnenju mnogih še najmanj dva meseca

Če je še pred tednom dni večina menila, da so ukrepi za obvladovanje širjenja virusa premalo strogi (61%), je takšnih danes le še dve petini, delež se je namreč znižal za eno tretjino, na 40%. Večina tokrat meni, da so ukrepi ravno pravšnji (53%). Da so ukrepi preveč strogi, meni 7% vprašanih (pred tednom dni 5%, razlika ni statistično značilna). Relativna večina vprašanih (43%) meni, da bodo izredne razmere (zaprte šole in vrtci, omejitev gibanja, prepoved združevanja) trajale še dva meseca, slabih 30% pa je bolj optimističnih in menijo, da bo to trajalo še en mesec.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW