Velikonočni sejem v Jarenini

V Jarenini so letos že deseto leto priredili velikonočni sejem, ki se odvija v idiličnem okolju pred Jareninskim dvorcem.

Tudi letos, so tako kot vsako leto za obiskovalce pripravili pestro ponudbo, ki temelji na ohranjanju slovenskih tradicij. Organizatorja dogodka sta Turistično društvo Ovtar Jarenina in Vinska klet Dveri-Pax.

» Ovtar je bil v 19. in v začetku 20. stoletja čuvaj vinogradov, sadovnjakov in polj v Slovenskih goricah. Ovtarska služba je bila honorarna in je trajala tri mesece. Pričela se je 15. avgusta in končala 15. novembra. Trimesečno čuvanje je ovtar opravljal neprestano dan in noč. Vsak ovtar je s seboj nosil ovtarsko palico, katera je bila last občine. »

Sejem je v zadnjih 12 letih postal stalnica, enkrat je sejem odpadel zaradi obnove Jareninskega gradu, drugič pa so organizatorji datum sejma prestavili v mesec maj in pripravili Binkoštni sejem. Velikonočni sejem ima vsako leto rdečo nit. V soboto se na dvorišču izdelujejo butare oz. presmeci, v nedeljo barvajo jajca. Ostalo dogajanje je razdeljeno na tri dele. V notranjih prostorih in na dvorišču poteka razstavno prodajni del, kjer lahko obiskovalci kupijo različne izdelke domače obrti in rokodelstva. Bogat program organizatorji pripravijo tudi za vse glasbene navdušence. Ves čas obiska vas spremlja glasba, vendar tukaj ne gre za veselico vendar prijetno ozadje. Poskrbljeno pa je tudi za tiste, ki radi poskusijo dobro lokalno hrano in pijačo. Tako vam bodo člani društva Ovtar z veseljem postregli pravo ovtarjevo juho z domačim kruhom. Eden izmed vrhuncev dogajanje na Velikonočnem sejmu pa je prav gotovo nedeljski obisk ročnih možnaristov.

Po besedah organizatorja bo sejem tudi leto obiskalo kar veliko obiskovalcev, vendar gneče ni občutiti, ker gre za dvodnevno pestro dogajanje.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply