Višje cene na trgovskih policah

Sprehod med trgovskimi policami nakazuje, da so se cene živil in drugih nujnih potrebščin povišale. Podražitve naj bi se zgodile povsem v senci epidemije, brez napovedi in pojasnil. In to kljub predlogu o prepovedi dviga cen osnovnih življenjskih dobrin. Pred mariborskimi trgovinami smo preverili, kaj opažajo kupci.

Podatki statističnega urada kažejo, da smo v mesecu marcu zabeležili 0,8-odstotno deflacijo oziroma znižanje cen. A večino nižanja gre zagotovo pripisati strmoglavljenju cen goriv. Skupek cen hrane in brezalkoholnih pijač kaže, da so se te v primerjavi s februarjem dvignile za 0,4 odstotka, najvišje povišanje pa je statistični urad zabeležil pri cenah moke, sladkorja in svinjskega mesa, ki naj bi se podražili za okoli dva odstotka. O podražitvah smo povprašali tudi trgovce, ki višje cene večinoma zanikajo.

V Jelinčičevi SNS so namreč v začetku meseca na vlado poslali seznam predlogov, ki bi jih bilo treba vključiti v drugi zakonski koronapaket, med katerimi je tudi trgovinska dejavnost. V stranki so prepričani, da bi morale trgovske verige v prvi vrsti kupovati blago oz. živila slovenskih ponudnikov, hkrati pa od vlade pričakujejo, da bo prepovedala dvig cen osnovnih dobrin vsaj do konca septembra. Po njihovo bo treba poostriti tudi inšpekcijski nadzor nad prodajo teh izdelkov, saj menijo, da trgovci s polic umikajo cenejše artikle, na njih pa puščajo dražje. Kako se bo na poziv odzvala vlada, bomo šele videli.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW