Z menjavo pnevmatik lahko še počakate

Bliža se 15. marec, ko naj bi na avtomobilih zimske pnevmatike zamenjali z letnimi. Tudi temperature so že pomladne, ampak vam kljub temu ni treba hiteti.

AMZS svetuje, da z menjavo pnevmatik še počakate. Zakon pravi, da so zimske pnevmatike obvezne do omenjenega datuma, v primeru zimskih razmer, pa so obvezne tudi po tem datumu. AMZS na svoji spletni strani opozarja, da se kar tretjina voznikov z zimskimi pnevmatikami vozi tudi poleti, njihova raziskava pa je tudi pokazala, da dve tretjini voznikov pnevmatike menja pri vulkanizerjih, medtem ko se ostali znajdejo sami.

Vozniki naj bi na avtomobilu imeli štiri enake pnevmatike, ki niso starejše od štirih let in nimajo manj kot štiri milimetre profila. Tudi pnevmatike se z leti starajo, obrabljajo in postajajo vse trše. 1,6 milimetra je najnižji zakonsko dopustni profil letne pnevmatike.

Z menjavo pnevmatik lahko še počakate, ker vremenoslovci napovedujejo spremembo vremenskih razmer. Če smo do zdaj uživali v visokih temperaturah in zgodnji pomladi, se lahko stanje ta teden precej spremeni. Temperature bodo nižje, spuščala pa se bo tudi meja sneženja. Tako naj bi ponekod snežilo tudi pod 500 metri nadmorske višine.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply