Za boljše izbire v prodajnih avtomatih

Na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je potekala strokovna konferenca na temo prigrizkov v prodajnih avtomatih, ki pogosto predstavljajo prvo rešitev, ko se oglasi lakota. Prodajne avtomate srečamo v šolah, bolnišnicah, na delovnem mestu in drugod. Ker v njih pogosto najdemo prigrizke in pijače, ki škodujejo zdravju, ministrstvo za zdravje Republike Slovenije poziva k spremembam navad uporabnikov in ponudnikov.

Fakulteta za zdravstvene vede je v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije izpeljala raziskavo, ki je skušala ugotoviti, kakšna je ponudba prehrambenih izdelkov v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah. V sklopu raziskav je bilo popisanih 188 ustanov in 5625 izdelkov, ki se nahajajo v prodajnih avtomatih.

Podobne raziskave so se lotili tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije, le da so preverili ponudbo prodajnih avtomatov v visokošolskih zavodih. Prvi popis so je bil izveden že leta 2016, v letih 2017 in 2018 pa so preverili, če se je ponudba v prodajnih avtomatih spremenila.

Prodajni avtomati predstavljajo potencial za izboljšanje prehranskih navad, a ni pričakovati, da bodo pobudniki sprememb ponudniki.

V sklopu današnje strokovne konference so sicer na Fakulteti za zdravstvene vede predstavili tudi nov študijski program Preventiva in klinična prehrana, katerega cilj je prav spodbujanje in razumevanje uravnoteženega načina prehrane.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW