Za javna dela v Podravju polovico manj sredstev kot lani

Lani so na mariborskem zavodu za zaposlovanje za javna dela namenili 4,4 milijone evrov, letos še samo 2,6 milijona. Podobno je tudi na Ptuju, kjer so namesto s 775.000 evrov, letos razpolagali še samo s 495.000 evri

Zaradi manjših sredstev pa številne organizacije in institucije beležijo velik upad števila ljudi, ki sojih vključili v svoje zaposlitvene programe.Sicer so javna dela namenjena socialni in delovni aktivaciji brezposelnih oseb za določen čas, izvajajo pa se izključno pri neprofitnih podjetjih ali v javnem sektorju.

Boljši rezultati prinesejo manj denarja

Javna sredstva za izbor pogramov javnih del po območnih službah se določijo na podlagi zadnjih podatkov o brezposelnih, upošteva se tudi regisjki pristop za hitrejše zmanjševanje razlik med regijami. Ker v Podravju beležijo manjšo brezposelnost ter večjo konkurenčnost ostalim regijam, so sredstva zmanjšali. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so sporočili, da so na podlagi rebalansa proračuna za leto 2019 in ob upoštevanju pozitivnih gibanj na trgu dela odločili, da za javna sredstva namenijo manj sredstev in sepovečajo obsegu sredstev, ki je bil namenjen za program javnih del pred gospodarsko krizo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply