Za Mariborsko livarno se zanimajo Finci

V Družbi za upravljanje terjatev (DUTB) urejajo vse potrebno za prodajo 100-odstotnega deleža MLM Mariborska livarna Maribor (MLM). Slednja naj bi skupaj s 500 zaposlenimi pristala v finskih rokah. To so dosegli po potrditvi druge prisilne poravnave v zadnjih letih. DUTB je namreč marca letos pretvorila 6,8 milijonov evrov terjatev v lastniški kapital. Čeprav je leta 2016 prva prodaja MLM padla v vodo, naj bi se tokrat zanjo zanimal nemški Samvardhana Motherson, finančni sklad ARX Equity Partners in finski sklad KJK Capital. Po skrbnem pregledu poslovanja MLM, zaradi česar so v DUTB roke za oddajo zavezujočih ponudb večkrat podaljšali, je to le oddal KJK Capital, ki je v Sloveniji že prisoten z naložbami v podjetjih Don Don, Iskra ISD, Tonplast in v Kovinoplastiki Lož.

MLM večji del svojih izdelkov proda avtomobilski industriji, kjer je poleg kakovosti in konkurenčnosti pomembna tudi dolgoročna stabilnost MLM kot dobavitelja. Sem pa sodi, kot pravi, tudi zasebna in finančno močna lastniška struktura. Letos so pridobili dodatne posle iz avtomobilske, pohištvene in livarske industrije ter od proizvajalcev sanitarne tehnike. V največjem avtomobilskem delu gre za aluminijasta ohišja pogonskih sklopov, ki pri kupcih predstavljajo sestavne dele hibridnih pogonov, štirikolesnih pogonov, menjalnikov, sklopk avtomobilov in nosilnih elementov motorjev.

Trenutno je v MLM aktivno zaposlenih 489 delavcev. Zaradi pričetka serijske proizvodnje nekaterih novih projektov v januarju 2019, se bo število aktivno zaposlenih konec leta 2018 približalo številki 500. Njihove zaposlitve bi bile varne že pred časom, ko so na DUTB zamudili odlično priložnost, da bi Mariborska livarna dobila stabilnega lastnika in možnost razvoja, hkrati pa bi dosegli sinergije z Magno.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply