Za Slovenijo napovedali 7,9 krat višjo smrtnost kot po svetu

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je konec tedna preseglo število tisoč. Pravilno in pravočasno sprejemanje ukrepov je v tej situaciji ključnega pomena. če ukrep ne bi sprejeli bi v svetu zaradi bolezni COVID – 19 umrlo 40 milijonov ljudi, z ukrepi 10 milijonov.

Glede na to, da je smrtnost v primeru ukrepov po navedbah Kreka na svetovnem nivoju 4x manjša, kot brez ukrepov, bi to pomenilo, da bi kljub ukrepom pri nas umrlo 22.500 prebivalcev.

Glede na izračunano smrtnost v svetu pridemo do podatka, da bi brez ukrepov po svetu umrlo 0,57% populacije. V Sloveniji ob predpostavki ne spoštovanja ukrepov 90.000 ljudi, kar predstavlja 4,5% slovenskega prebivalstva.

Z vprašanjem zakaj Milan Krek za Slovenijo ocenjuje kar 7,9 krat višjo smrtnost kot v svetu smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje:

COVID-19 je nov virus, s katerem je povezanih še precej neznank, zato žal ni mogoče napovedati, kako bo epidemija/pandemija potekala. V zadnjem času kljub temu opažamo različne napovedi, ki temeljijo na matematičnih modelih, kar je lahko problematično z vidika zavajanja javnosti. Modeliranje širjenja epidemije nalezljive bolezni je namreč izjemno kompleksno, saj dejavniki niso le število primerov ampak vsi ukrepi, njihovo upoštevanje, značilnosti populacije itd. Prikaz je torej odvisen od izbranih predpostavk in kakovosti uporabljenih podatkov. V znanstvenih krogih izdelava modelov služi za ocenjevanje potreb in učinkovitosti ukrepov, vendar za širjenje COVID-19 še ne obstaja enotna metodologija.

Če pogledamo procent smrtnosti še malo posvetu. Na Kitajskem beležijo 0,00024% smrtnost glede na število prebivalcev, v najbolj prizadetih državah v Evropi, Italiji in Španiji je ta odstotek 0,03, v trenutno svetovnem žarišču pandemije, Združenih državah Amerike pa znaša 0,00039 odstotka. Zakaj si je Slovenija zaslužila oceno smrtnosti kar 4,5% žal odgovora nimamo.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW