Začele so se arheološke raziskave na Panorami

V ponedeljek so se na Ptuju začele arheološke raziskave na griču Panorama, ki bodo trajale do 4.septembra. Grič predstavlja še zadnje veliko nedotaknjeno območje nekdanje Petovione, ki je nastala na prostoru današnjega Ptuja in je bila eno najpomembnejših rimskih mest na območju srednjega Podonavja.

Z manjšimi izkopavanji v prvi polovici 20. stoletja so bili tu odkriti zanimivi arheološki ostanki: stavbe z več prostori (1911), terme (1913) in vodovod (1950). Med številnimi votivnimi spomeniki prevladujejo posvetila Jupitru. Izstopajo tudi posvetila nutricam, zaščitnicam otrok, ki nakazujejo obstoj njihovega svetišča.

Mestna občina Ptuj, ki želi na Panorami urediti arheološki park, je v letu 2015 naročila obsežne arheološke geofizikalne raziskave. Rezultati so razkrili urbanistično zasnovo s potekom ulic in pravokotnimi stavbnimi parcelami ter pokazali velik potencial za rešitev številnih temeljnih vprašanj povezanih z nastankom mesta, njegovim razvojem in pomenom v regiji ter ne nazadnje zatonom v pozni antiki.

Po množici prostorsko omejenih arheoloških zaščitnih raziskav, ki so skoraj izključni vir podatkov od sredine 20. stoletja dalje, se v okviru širšega projekta prvič ponuja priložnost, da se z načrtno zastavljenimi vprašanji celovito in moderno razišče večje območje v središču Petovione.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW