Začelo se je cepljenje proti gripi

V Mariboru so cepljenje proti sezonski gripi začeli izvajati s prvim oktobromv ambulanti nacionalnega inštituta za javno zdravje, naslednji teden bodo s cepljenjem pričeli še v ZD Adolfa Drolca

Ambulanta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Prvomajski ulici deluje vsak dan, za samoplačniška cepljenja pa se je treba naročiti na telefonski številki 02 450 01 45 od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

Pacienti lahko opravijo cepljenje po predhodnem naročilu tudi v ambulanti za cepljenje zdravstvenega doma Adlofa Drolca. Redni delovni čas ambulante za cepljenje je vsako sredo med 15. in 20. uro, izjemoma pa v času cepljenja proti sezonski gripi tudi v četrtek od 7. do 11. ure. Naročanje je možno v sredo od 15. do 18. ure ter v četrtek od 7. do 10. ure po telefonu 030 226 610 ali po elektronski pošti na naslov mateja.vidovic@zd-mb.si.

Precepljenje je v Sloveniji prenizko

V Sloveniji je precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropski uniji. Prejšnjo sezono je bilo pri nas sicer cepljenih  okrog 84.000, kar je 14.000 več kot leto prej, a še vedno precej manj kot pred desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je v zadnji sezoni povišal na 11,7 odstotkov, kar pa je še vedno daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply