Začetek cepljenja proti gripi

Od včeraj se je v mariborski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje na Prvomajski ulici 1 možno cepiti proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici. V ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je sicer možno zgolj samoplačniško cepljenje, odmerek cepiva stane 14 evrov. Cepljenje se izvaja vsak delovnik med 8. in 12. uro, do 18. decembra pa še vsak torek in sredo od 14:30 do 17.ure.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice. Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka le izbranih osebnih zdravnikih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem poudarja, da je cepljenje proti sezonski gripi dokazano učinkovito in preprečuje zaplete, ki so lahko posledica gripe. Lani je v Sloveniji zaradi sezonske gripe umrlo 160 ljudi, v mariborskem UKC so zabeležili 27 smrti. Sezonska gripa je sicer lahko tudi neposredni vzrok za smrt, še večkrat pa so usodni zapleti, ki neugodno vplivajo na že obstoječe zdravstvene težave.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV

FREE
VIEW