Začetek deaktivacije bomb bodo oznanile sirene

Akterji jutrišnje in nedeljske deaktivacije letalskih bomb so na novinarski konferenci predstavili še zadnje podrobnosti pred zahtevnima nalogama. Strokovnjaki državne enote za varstvo pred NUS so v Mariboru že od ponedeljka, zagotovljena so vsa varnostna in tehnična sredstva.

Strokovnjaki se bodo deaktivacije bombe lotili šele takrat, ko bo evakuacija zaključena. Evakuirani prebivalci se bodo v času deaktivacije bombe lahko zatekli v Dvorano Tabor.

Prebivalce na pasu izpraznitve pospešeno obveščajo o odrejeni evakuaciji, pri tem pomagajo tudi upravniki stavb na ogroženem območju. Poskrbljeno bo tudi za evakuacijo invalidov in nepokretnih oseb.

Evakuacija iz ožjega 300 meterskega pasu je obvezna. V primeru, da posameznikov navodil o evakuaciji ne bo upošteval, lahko v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepa tudi policija. Na jutrišnjo akcijo so pripravljeni tudi v UKC Maribor. V času deaktivacije bombe bo zaprt helioport, nujna medicinska pomoč pa ne bo motena.

Množične evakuacije iz UKC Maribor ne bo, bolnike na oddelkih intenzivne nege bodo, kjer je to potrebno, premestili v nižja nadstropja in v manj ogrožene prostore. Jutri in v nedeljo bodo na delu tudi policisti, ki bodo aktivno sodelovali pri evakuaciji in poskrbeli za zaporo cest.

Pri nedeljski deaktivaciji 500 kilogramske bombe bo poleg ožjega 300 meterskega pasu izpraznitve v veljavi še širši 600 meterski pas zaklanjanja, v katerem morajo prebivalci pravtako upoštevati nekatera navodila.

Tudi v nedeljo veljajo zapore nekaterih cest. Vsi sodelujoči pri jutrišnji in nedeljski evakuaciji občane pozivajo, naj dosledno upoštevajo vsa navodila pristojnih služb. Konec nevarnosti bo označil enoličen zvok sirene v trajanju 30 sekund.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply