Zahtevno leto za vinogradnike

Letos so zelo ugodne vremenske razmere za bujno vegetativno rast (poganjki, listi), zaradi velikih količin padavin in sončnih dni. Velike krajevne padavine, ko v kratkem času pade veliko dežja in nato posije sonce, pa prinašajo tudi veliko težav z boleznimi vinske trte.

Samo v maju je v severovzhodni Sloveniji padlo približno 175 mm/m2 padavin, povprečna maksimalna temperatura pa je bila 23 °C. Že takrat so strokovnjaki začeli opozarjati, da so idealni pogoji za primarno okužbo s peronosporo vinske trte, konec junija je nastopila sekundarna okužba, kar se odraža na listih kot “oljni” madeži. V želji po kakovostnem in obilnem pridelku se morajo pridelovalci prilagoditi in zagotoviti optimalno varnost pridelka z ustreznim škropilnim programom.

»Glede zahtevnosti se lahko naslonimo samo na padavine oziroma na vreme. V začetku rastne sezone smo imeli neurja s točo, ki so dodobra poškodovala nasade. V tej fazi pa imamo na dnevnem redu padavine in vse to povzroča večji napad bolezni. Opozarjam pridelovalce naj v dani situaciji uporabljajo pripravke, h katerim naj dodajo polovično dozo preventivnih škropiv, da pridelek optimalno zaščitijo,« je povedal kmetijski strokovnjak za vinogradništvo Miran Reberc.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply