Zaradi koronakrize se pogodbe ne bodo podaljšale

Javna dela so programi, namenjeni dolgotrajno brezposelnim osebam. Programi javnih del omogočajo enoletno zaposlitev na področjih vzgoje in izobraževanja, kulture, socialnega varstva, okolja in prostora in na drugih podobnih področjih. Pri nas jih financira država RS in se izvajajo že več kot 25 let. Programe javnih del izvajajo neprofitni delodajalci. Na Zavodu za zaposlovanje smo preverili, kako so program javnih del izvajali med epidemijo.

Nekateri izvajalci pa so izvajanje programa javnih del ohranili tudi med krizo in so bili ključni za nemoten potek dela.
V organizacijah, kjer se zaradi ukrepov za zaščito zdravja delo ni izvajalo so večino udeležencev poslali domov na čakanje. Zavod za zaposlovanje je spremenil svoja prvotna navodila tako, da nevladna organizacija udeležencu javnih del dela na domu ne more zagotoviti, lahko pa se udeležencu javnih del, ki mu dela drugače ni mogoče zagotoviti, napoti na čakanje. Za obdobje čakanja pa se pogodbe ne bodo podaljšale.

Vsem udeležencem, ki so v času epidemije delali se izplača tudi krizni dodatek, v višini 200 evrov neto. Izplačilo kriznega dodatka pa je v celoti breme izvajalca javnih del.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW