Zaradi pljučnega raka letno umre več kot tisoč ljudi

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan se je danes podalo na kolesarsko etapo od Ljubljane, preko Golnika do Maribora in  skupaj s slovensko zvezo študentov medicine, mariborskim in slovenskim društvom študentov medicine ter farmacevtskim društvom opozarja na vse večjo problematiko pljučnega raka.

Pljučni rak – tihi ubijalec

Vse bolj zaskrbljujoče dejstvo je, da v Sloveniji za rakom vsako leto zboli vse več ljudi. Po zadnjem registru raka iz leta 2016 je za rakom zbolelo skupno 15.072 ljudi, pljučni rak pa dosega povprečno 10,1 % obolevnosti vseh rakov letno. Za pljučnim rakom je tako v letu 2016 zbolelo 1.521 ljudi, in sicer 966 moških in 555 žensk, umrlo pa je 814 moških in 392 žensk. Tako po obolevnosti kot umrljivosti prednjačijo moški, ki za obisk zdravnika čakajo do zadnjega trenutka, namesto da bi prevzeli nadzor nad boleznijo in čimprej ukrepali.

Čas je namreč ključnega pomena, saj se znaki bolezni velikokrat pojavijo šele takrat, ko je razširjena že na druge dele telesa. V Sloveniji je pljučni rak pri ženskah četrto najpogostejše rakavo obolenje, pri moških pa tretje. Prav zato letos v društvu OnkoMan postavljamo problematiko pljučnega raka v ospredje, opozarjajo na znake obolenja in spodbujajo vse moške, da odmislijo svojo moško plat, ki jim narekuje, da o svojih problemih ne govorijo, in se že ob prvih znakih opogumijo za obisk zdravnika.

Čakanje nas lahko drago stane

 

Izjemno pomembno je, da zdravnika obiščemo že ob prvih znakih, ki bi lahko nakazovali na pljučnega raka (tj. kašelj, težje dihanje, krvav izpljunek, nepojasnjena bolečina v prsih, ponavljajoče pljučnice, utrujenost, slabo počutje, hujšanje). Za lastno zdravje pa bomo veliko naredili tudi, če bomo opustili kajenje, ki v 80–90 % primerov predstavlja vzrok za pljučnega raka. Prav tako je pomembno, da skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano, redno gibanje, se ne izpostavljamo radioaktivnim elementom in hodimo na redne zdravniške preglede.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW