Zaradi številnih kršitev se ukrepi še zaostrujejo

 

Vlada bo že v nedeljo na dopisni seji potrjevala predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih, je na Twitterju napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Gre za odziv na današnje kršitve odloka in pozive županov k zaostritvi ukrepov.

Kot je Kacin izpostavil v oddaji 24ur zvečer na Pop TV je v Sloveniji 684 potrjenih okužb z novim koronavirusom, število hospitaliziranih bi lahko verjetno že v nedeljo preseglo sto, na intenzivnih oddelkih bo kmalu 30 ali več ljudi. Tako je poudaril, naj ljudje opozarjajo svoje sosede, če vidijo, da kršijo odlok o prepovedi zbiranja.

Upokojenci v trgovino le do 10.ure

Nakupi v trgovinah bodo od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada to skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Odslej bodo ranljive skupine kupovale izključno med 8 in 10. uro. Drugi v trgovine takrat ne bodo mogli.

Razkuževanje večstanovanjskih stavb dvakrat dnevno

Vlada predpisuje tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Ukrep bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

 

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo pogostost razkuževanja sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Z Bleda in Obale sporočali, naj spoštujejo predpise

Kljub prepovedi zbiranja na javnih površinah je lepo vreme na plano privabilo številne obiskovalce. Mnogi so obiskali tudi turistična središča. Z Bleda in Obale so jim ob koncu dneva sporočali, naj spoštujejo predpis in ostanejo doma.

Kacin je poudaril, da ni problematično, če ljudje zapuščajo svoje stanovanje, temveč velike migracije znotraj Slovenije. “Vidim, da dežujejo pozivi županov, naj jim pomagamo pri preprečevanju širjenja epidemije. Če župani na Obali prosijo, ljudje pa tega ne razumejo, potem bo pač treba sprejeti ukrepe.”

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW