Zasaditev potomke stare trte

Danes pa so mariborskem pokopališču Pobrežje v okviru Dnevov dediščine Evropskih pokopališč zasadili potomko najstarejše žlahtne trte na svetu. Gre za mednarodni projekt, kjer se zadnji teden v maju oziroma prvi teden v juniju na evropskih pokopališčih organizirajo številni dogodki s pomočjo katerih člani Združenja ASCE uresničujemo poslanstvo promocije kulturnozgodovinske dediščine pokopališč.

Po vzoru Grčije, kjer so na pokopališču zasadili oljke in Španije, kjer so zasadili drevesa mandarin, želimo v Mariboru z zasaditvijo trte na pokopališču pomembno prispevati k spodbujanju kulturnih poti, hkrati pa tudi k promociji slogana »Maribor, mesto najstarejše trte sveta«.

Mnogim se poraja vprašanje, kaj imata skupnega mestno pokopališče in stara trta, a mestni viničar odgovarja, da je simbolike med njima veliko.

In čeprav je stara trta v svetu bolj prepoznavna ter si mnogi želijo njenih cepičev, je možnosti za njeno promocijo še veliko. Tudi v pogrebnem podjetju se zavedajo pomena pokopališč pri promociji mesta.

Zaradi edinstvenosti Stare trte so prejemniki cepičev izbrani s posebno skrbnostjo, na predlog posebne komisije. Prav s to znamenitostjo naj bi še krepili skrb za promocijo mesta. Pobuda Pogrebnega podjetja Maribor, predsedujočega člana ASCE je, da bi se vse mednarodne organizacije, ki imajo sedež v Mariboru, odslej predstavljale s sloganom “iz mesta Stare trte“.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW