Zaupno revizijsko poročilo o Snagi mora v javnost

Na majski seji mariborskega mestnega sveta so se svetniki seznanili z revizijskim poročilom Snagine investicije v sortirnico. Revizorska družba Ernst & Young je kljub prvotnemu nasprotovanju vseh mestnih svetnikov vztrajala pri predstavitvi svojih ugotovitev za zaprtimi vrati. Po posredovanju informacijske pooblaščenke pa morajo sedaj poročilo javno objaviti.

Mariborski mestni svetniki so se za zaprtimi vrati seznanili z ugotovitvami revizijskega poročila o investiciji v sortirnico odpadkov, kasneje pa je svoje ugotovitve glede tega projekta javnega podjetja Snaga predstavil še nadzorni odbor občine.Sejo so za javnosti zaprli zaradi zagotavljanja zaupnosti osebnih podatkov.

Med obravnavo revizijskega poročila je bil mestni svetnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič izključen s seje, saj ni želel oddati svojega osebnega računalnika.

Matic Primc je zadevo predal informacijski pooblaščenki, ki je predstavila naslednje ugotovitve:
Organ je zahtevo zavrnil s sklicevanjem na izjemo poslovne skrivnosti. IP je v pritožbenem postopku ugotovil, da v konkretnem primeru izjema poslovne skrivnosti ni podana, hkrati pa dokument predstavlja informacijo o porabi javnih sredstev in okoljsko informacijo, oboje pa je absolutno javna informacija javnega značaja. IP je pritožbi delno ugodil in organu naložil posredovanje poročila s prekritimi varovanimi osebnimi podatki.

Tako mora Snaga poročilo objaviti javno, kar naj bi po naših neuradnih podatkih morala storiti do ponedeljka, 14. septembra. Naj spomnimo, da ugotovitve poročila revizorske družbe Ernst & Young niso znane, neuradno pa naj bi bile skoraj identične ugotovitvam nadzornega odbora občine, ki je takrat ugotovil, da je Snaga leta 2014 podpisala pogodbo z izvajalcem gradnje, družbo Kostak, ne da bi imela zagotovljen denar za financiranje investicije.

Namerno, naj ne bi vključili stroška vzdrževanja investicije in načrtovanja projekta, kar je končno investicijo podražilo iz 14,5 milijonov na 17,7 milijonov evrov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je sedanje vodstvo podjetja vložilo kazenske ovadbe zoper odgovorne.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW