Zavod Hrastovec je odprl vrata

 

V osrčju Slovenskih goric med Mariborom in Lenartom stoji grad Hrastovec, v katerem že od leta 1948 skrbijo za osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju. Ker so v socialno varstvenem zavodu Hrastovec prepričani, da je stigmatiziranost zaradi motenj v duševnem zdravju še vedno premočna, so se letos odločili za organizacijo dneva odprtih vrat.

Socialno varstveni zavod Hrastovec je največji tovrstni zavod v državi. Za stanovalce zavoda skrbi skoraj 500 zaposlenih. Pri tem ne gre zgolj za osnovno oskrbo in zadovoljevanje temeljnih fizioloških potreb. Predano osebje zavoda se trudi, da bi bilo bivanje v zavodu kar najbolj prijetno.

Za dobro počutje stanovalcev zavoda je odpiranje javnosti, ki ga v zadnjih petih letih prakticirajo v zavodu, ključnega pomena. Podirajo se zidovi med stanovalci in zdravimi ljudmi, padajo predsodki in tkejo se nove medsebojne vezi. Velik poudarek v zavodu Hrastovec namenjajo tudi sodelovanju s svojci stanovalcev.

Načrtov je še veliko, pravi direktorica. Bi si pa želeli, za dobro počutje svojih stanovalcev in uresničitev ambicioznih načrtov, manj birokratskih polen, ki jim jih pod noge meče država. V zavodu Hrastovec sicer obljubljajo, da bodo z dnevi odprtih vrat nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV

FREE
VIEW