Zelišča, zelenjava in cvetlice krasijo prvi vertikalni vrt

Društvo Aktiviraj je danes s prostovoljci postavilo in zasadilo prvi vertikalni vrt v okviru evropskega pilotnega projekta Urbana zemljina za hrano. Vertikalni vrt, v katerem bodo rasla zelišča (meta, melisa, rožmarin, timijan in žajbelj), zelenjava in cvetje, bo v Art Kampu postavljen vse poletje, do začetka septembra, ko se živahen utrip seli iz Mestnega parka.

Urbano vrtičkanje, katerega pomemben del so tudi vertikalni vrtovi, ima v prehodu Maribora v krožno gospodarstvo pomembno vlogo. Glavni cilj pilotnega projekta, za katerega je Maribor prejel nekaj manj kot 3 milijone nepovratnih evropskih evrov, je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov. Z inovativnimi postopki bomo pilotno proizvajali takšno zemljino, da bomo povečali lokalno prehrambeno samozadostnost in zmanjšali ogljični odtis. Z izkoriščanjem potenciala odpadkov v reciklirane surovine se bo zmanjšala količina odloženih odpadkov, hkrati pa se bo proizvajala energija, ki bo porabljena v pokritih rastlinjakih. Projekt Urbana zemljina za hrano daje velik pomen tudi lokalni proizvodnji hrane, zato bomo v okviru projekta vzpostavili 7.200 kvadratnih metrov novih urbanih vrtov, ki bodo predani v javno uporabo, torej bodo potrebovali izobražene in zainteresirane najemnike, ki bodo za te vrtove skrbeli, jih negovali in uživali sadove svojega dela.

Zasaditev vrta je bila tudi izobraževalna izkušnja, saj so se prostovoljci najprej poučili o uporabi volne v vrtičkanju. Volno, ki je odličen izolator in iz katere odlično odteka voda, so uporabili kot oblogo vrtov, ki bo ščitila posajene rastline pred vremenskimi vplivi. V sadovih vertikalnega vrta v Art Kampu bodo lahko uživali vsi obiskovalci, saj bodo zelišča namenjena uporabi bližnjih gostinskih lokalov, ki bodo postregli z napitki s svežimi dodatki. Bistvo krožnega gospodarstva je namreč prav sodelovalna ekonomija, ki ji dajemo konkretno obliko prav skozi souporabo rastlin vrta.

Z uporabnimi nasveti za urbano vrtičkanje pa Društvo Aktiviraj tudi zaključuje spomladanski del izobraževanja. V  sredo, 27. junija, bodo gostili Draga Purgaja, predsednika Društva ta biodinamiko Podravje. Osrednja  tema izobraževanja bo biodinamika, izjemno širok pojem, ki zajema bivanje, razmišljanja, delovanja in seveda dela z zemljo v najširšem možnem smislu. Drago Purgaj kot dolgoletni poznavalec biodinamike, nas bo vodil skozi njena osnovna načela ter kaj sploh pomeni biodnimaka v odnosu do zemlje in semen.
Predavanje se bo odvijalo neposredno na Mestnem vrtu, zato obiskovalce pozivajo, da pridejo primerno obuti in oblečeni.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply