Župani nezadovoljni z višino povprečnin za leto 2020

Od višjih povprečnin, ki so si jih obetale slovenske občine, ne bo nič. Predlog Odbora državnega zbora za finance je sicer bil, da bi se povprečnine prihodnje leto zvišale za slabih 15 odstotkov na 658,8 evra in leto kasneje na slabih 670 evrov na prebivalca, a Državni zbor predloga ni podprl. Povprečnina za leto 2020 bo tako 589 evrov na prebivalca. Odločitev, ki je razočarala župane slovenskih občin.

Občine v Podravju bodo zaradi odločitve Državnega zbora ob slabih 23 milijonov evrov dodatnega denarja. Največja, Mestna občina Maribor, bi z višjimi povprečninami dobila skoraj 8 milijonov več, občini Slovenska Bistrica in Ptuj sta računali na dober poldrugi milijon dodatnih sredstev. Brez želenega dodatnega denarja bodo proračune oblikovali tudi v ostalih podravskih občinah.

Občine so tako v nezavidljivem položaju. Denarja, ki ga nujno potrebujejo ni, država pa občinam nalaga vedno nove naloge in s tem klesti investicijske proračunske postavke.

Ob tem župane še posebej boli dejstvo, da njihovih težav ne sliši niti nekdanji župan, danes pa predsednik slovenske vlade Marjan Šarec.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW